کار با ابزارهای دستی – 1
خط کش تیره دار
ما در ” دکوراسیون بهفرم ” ضمن سلسله یادداشتهای ” کار با ابزارهای دستی ” خواهیم کوشید ابزارهای دستی را به علاقمندان جوان حرفه های صنعتی معرفی کنیم که احتمالا بسیاری حتی نام آنها را نشنیده اند.
ما در ” دکوراسیون بهفرم ” پیشتر درباره اهمیت مهارت های دستی در چنین حرفه ها, نظیر آهنگری, نجاری و غیره مطالبی را تقدیم بینندگان گرامی ” دکوراسیون بهفرم ” کرده ایم. در آنجا اشاره شده که هرچند ماشین های امروزی کار در این حرفه ها, بمراتب ساده و سریع تر نموده, اما مهارت های کار با دست کماکان برای دست اندرکاران در حرفه های فنی اهمیت داشته و ضروری است.

در اینجا ” دکوراسیون بهفرم ” میخواهد درباره یکی از این ابزارها یعنی ” خط کش تیره دار ” نکاتی را یادآور گردد. این ابزار را هر استادکار برای خود می ساخت که از آن برای اجرای اتصال ” کام و زبانه ” و ” فاق و زبانه ” استفاده میشد. درباره این دو اتصال و تفاوتهای آن هم قبلا یادداشتهائی در ” دکوراسیون بهفرم ” داشته ایم که علاقمندان میتوانید به آنها مراجعه نمایند.
این ابزار شامل 3 قسمت دسته, بازو و میخ های خط کشی میشد. دو میخ که در بازوی ” خط کش تیره دار ” تعبیه شده, فاصله معینی از هم داشتند که در واقع بمعنی ضخامت زبانه بود.
قبل از استفاده از این ابزار می بایست ” بَر ” و ” رو ” قطعاتی را می بایست بهم متصل شوند را مشخص می کردیم. مرحله بعد تنظیم فاصله تکیه گاه از ” میخ ” ها بود که متناسب با ضخامت قطعات تعیین میشد.
در مرحله بعد با تکیه دسته به ” بَر ” یا ” رو ” دو قطعه در قسمت ” نری ” آنها خط می انداختیم. مرحله بعد برش قطعات با کمک ” اره دستی ” بود. برای اینکار چوب را ابتدا باید با فاصله و ارتفاع معین در ” گیره ” قرار داده و سپس اقدام به برش از روی خط هائی میکردیم که توسط ” خط کش تیره دار ” روی نری چوبها انداخته شده بود.
در برش ” زبانه ” ضخامت اره دستی در خارج و طرفین دو خط قرار گرفته و در برش ” فاق ” برعکس عمل میشود. در اتصال ” کام و زبانه ” , بخش ” کام ” را می بایست با استفاده از ” اسکنه ” اجرا کرد.

در این یادداشت موضوع را بصورت تئوری مطرح کردیم. برای درک ملموس تر مساله, باید به ویدئوهای مربوط مراجعه نمود که فعلا دم دست نیست.
ما در ” دکوراسیون بهفرم ” این مجموعه یادداشتها را با معرفی دیگر ابزارهای دستی در آینده و فرصتهای مناسب, پی خواهیم گرفت.